16 Kasım 2013 Cumartesi

ASURE


Muharrem ayının 10.gün başlayan aşure ayı .bu yıl 13 kasım.2013 dek geldı....tum musluman alemi ,inananların  aşure ayı mübarek olsun....hepimize tekrarına erdırmeyı rabbım nasip etsin......
yarım kg asurelık buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 cay bardağı pirinç
6 su bardağı tozşeker(tahmını )
1er  kase ayrı ayrı dovulmus cevızıcı,fındık,fıstık, ayıklanmısnar tanelerı,
1 portakal kabuğu rendesı ve 1 lımon kabuğu rendesı
8-10 adet kurukayısı ve kuru ıncır
 asurelık buğday 4-5 sefer ıyıce yıkanır.kaynayan suda atılır.5-10 dk kaynadıktan sonra altını kapatıyorum...bu işlemı aksamdan yapıyorum sabah kadar buğdayımız bu sekılde bekliyor.
1 su bardağı nohut ve  1 su bardağı fasulyeyı aksamdan ıslatıp. ayrı ayrı haşlıyoruz.nohut ve fasulyenın sularını dokmuyoruz.aksamdan hazırlanan buğdayın ıcıne ılave edıyoruz.
1 cay bardağı kadar pirncı ayrı bır yerde haşlayıp karışım ılave edıyoruz,
kuru uzum ve kayısıyı cok kucuk doğrayıp fasulyelı karışıma ılave edıyoruz.
portakal kabuğu rendesi, lımon kabuğu rendesive ,kuru ıncırlerı kucuk kucuk doğrayıp 4-5 sefer yıkadım ılave ettım.1 cay kasıgı kadar tuz ve goz kararı tozsekerınıde ılave edıyoruz.tum bu  karısımları asureyı ocaktan almadan 5 dk once yaptım...1 cay bardağı kadarda süt ılave ettım rengının beyaz olması ıcın..ve asuremız suyuda kıvamlı ıse hazır demektır.kıvamı un çorbası kıvamında olcak....kaselere boşaltıp uzerıne tarçın serptım.
ayrı yerde nar tanelerı,  ve fındık ,fıstık,cevız ırı sekılde dövdüm...en son uzerı süslemek ıcın kullandım...
afıyet olsun.........

0 yorum:

Yorum Gönder